Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
İlahiyat Fakültesi
Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü

2013-2014 Lisansüstü Başvuruları

2013 - 2014 Akademik Yılı Güz Yarıyılı Lisansüstü Programlar Kontenjanları ve Başvuru Koşulları

                    Program                     T.C. Uyruklu                     Yabancı Uyruklu                     Yatay Geçiş                     ALES Puan Türü
                    Alan İçi                     Alan Dışı                     Alan İçi                     Alan Dışı
                    Felsefe ve Din Bilimleri (Doktora)                     10                     3                     2                     2                     3                     SÖZ.
                    Felsefe ve Din Bilimleri (Tezli Yüksek Lisans)                     15                     5                     2                     2                     3                     SÖZ.
                    Dinler Tarihi (Tezli Yüksek Lisans)                     10                     2                     2                     2                     3                     SÖZ.

 

Başvuru Tarihleri: 12 - 16 Ağustos 2013.

Yatay geçiş başvuruları 29 Temmuz - 02 Ağustos 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

 

Başvuru Yeri: ÇOMÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğrenci İşleri Bürosu

 

Başvuru için, adayların öncelikle web ortamında Enstitü Başvuru Bilgi Formunu doldurmaları gerekmektedir. Başvuru formuna http://obs.comu.edu.tr/ogrenci/yonetim/enstitubasvuru.aspx adresinden ulaşılabilir. Birden fazla programa başvuru yapıldığı takdirde yeni başvuru formu doldurulmalı, eski form üzerinde değişiklik yapılarak çıktı alınmamalıdır.

Başvuru işleminin sonuçlanabilmesi için internet üzerinden doldurmuş olduğunuz Enstitü Başvuru Bilgi Formunu istenilen başvuru evrakları ile birlikte eksiksiz olarak son başvuru tarihine kadar Enstitü Müdürlüğü Öğrenci İşlerine şahsen teslim etmeniz gerekmektedir. Posta ile yapılan başvurular dikkate alınmaz.

 

Yüksek Lisans Programına Başvuracak Adaylardan İstenilen Belgeler

1. Enstitü Başvuru Bilgi Formu

http://obs.comu.edu.tr/ogrenci/yonetim/enstitubasvuru.aspx adresinden ulaşılabilir. Enstitü Başvuru Bilgi Formu ve başvuru evraklarını eksiksiz olarak son başvuru tarihine kadar Enstitü Müdürlüğü Öğrenci İşleri bürosuna şahsen teslim ederek başvuru işlemini tamamlamanız gerekmektedir.

Başvuru formuna yeni çekilmiş, vesikalık fotoğrafın JPEG dosyası olarak eklenmesi zorunludur. Öğrenci Kimliği ve diğer belgelerde bu resim kullanılacaktır. Resmin uygun olmaması durumunda adaylardan yeni uygun bir resim yüklemesi talep edilecektir.

2. Lisans Diploması veya Mezuniyet Belgesi

3. Transkript

Mezuniyet tarihinin bulunması zorunludur. Lisans tamamlama programından mezun olan adayların  lisans   transkripti ile beraber ön lisans  transkriptini de getirmeleri gerekmektedir. Yüksek Lisans programlarına başvuracak adayların, lisans mezuniyet not ortalaması 100 tam puan üzerinden en az 60 puan olmalıdır.

4. 2 Adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğrafAkademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)   Sonuç Belgesi (Onaylı) ALES Belgeleri 3 yıl geçerlidir. Yüksek lisans programlarına başvuru için belirtilen puan türünden en az 55  puan almak gerekmektedir. Sonuç Belgesinin orijinali ya da onaylı örneği bulunmayan adaylar internet çıktısı ile başvuru yapabilirler. Ancak, sonuçlarını ÖSYM'nin sonuç açıklama sayfasından ilgili personele göstermek durumundadırlar.

5. Yabancı Dil Durumunu Belirtir Belge

Tezli Yüksek Lisans programlarına başvuracak adayların, Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavı (YDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu'nun (YADYO) sınavlarından, en az 40 puan almış olmaları veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen yabancı dil sınavlarında asgari taban puana sahip olmaları gerekir. Bu puana sahip olmayan adaylar da başvuru yapabilir. Ancak, programa yerleştirildikleri takdirde bu puanı alana kadar öğrenimlerine başlayamazlar.

Not: 19 Ağustos 2013 tarihinde Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu  (YDYO) tarafından dil sınavı yapılacaktır.

*Yukarıda belirtilen tüm belgelerin aslı beyan edildiği takdirde, onaylama işlemi Enstitümüz tarafından yapılacaktır.

 

NOTLAR:

  1.           Tezli Yüksek Lisans programlarına başvuran adayların başarı notunun hesaplanmasında; ALES puanının, Resim ve Seramik Anasanat Dalı yüksek lisans Programlarına başvuran adaylar için Uygulama Sınavının %50’si, lisans mezuniyet not ortalamasının %30’u ve 100 üzerinden değerlendirilen yazılı bilim sınavının % 20’si alınarak hesaplanan başarı puanının en az 60 olması gerekmektedir. Yüksek Lisans giriş puanı 60 veya daha fazla olan adaylar puan sırasına göre Yüksek Lisans Programına kontenjan dâhilinde kabul edilir.
  2.           Yüksek Lisans programına başvuranların mezuniyet not ortalamasının 100 tam not üzerinden en az 60 olması gerekir.
  3.           Tezli Yüksek Lisans programına başvuranlar arasında başarı değerlendirme notuna göre sıralama yapılır. Kontenjan sayısı kadar aday isimleri kesin kayıt yaptırmaları için Enstitü internet sayfasında ilan edilir.  Asıl listeden kontenjan dolmadığı takdirde ilan edilen tarihte, yedek listeden başarı sıralamasına göre kayıt alınır.
  4.           Diplomalarında veya transkriptlerinde mezuniyet ortalaması yüzlük sisteme dönüştürülerek belirtilmemiş olanlar için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosunun 20.12.2005 tarih ve 2 sayılı kararı ile belirlenen not dönüşüm tablosuna göre işlem yapılacaktır. Üniversitelerinden getirmiş oldukları dönüşüm tabloları ile ilgili makama yazılmış, yüzlük not karşılığı belirtilen yazılar kabul edilmeyecektir. Lisans tamamlayan öğrencilerin ortalamaları hesaplanırken 8 yarıyılın ortalaması alınacaktır.
  5.           Başvuru ekranında; lisans mezuniyet ortalamaları transkriptte  yüzlük sistemde olanlar yüzlük not ortalamasını , 4’lük sistemde olanlar 4’ lük ortalamasını girecektir.(4’lük sistemde olanları sistem otomatik yüzlük sisteme çevirecektir.
  6.           Öğrenimlerini Türkiye dışında tamamlamış olan Türk uyruklu adayların Türkiye Cumhuriyeti Üniversiteleri ile denk bir kurumdan mezun olduklarına dair Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan denklik belgesi almaları gerekmektedir.
  7.           Enstitü Kurulumuzun 16/12/2010 tarih ve 3/6 sayılı kararı gereğince  bir öğrenci en  fazla iki lisansüstü programa başvuru yapabilecektir.
  8.           Yüksek lisans giriş puanı 60 veya daha fazla olan adaylar puan sırasına göre yüksek lisans programlarına kontenjan dâhilinde kabul edilir. Adaylar, Enstitüye kesin kayıt yaptırıncaya kadar hiçbir öğrencilik hakkından yararlanamaz.
  9.           Alanıyla ilgili yapılacak bilim sınavı yazılı olarak yapılır. Bilim Sınavından en az 40 puan almış olmak gerekir. Bilim sınavına girmeyen adaylar başarısız ilan edilir. Yüksek Lisans giriş puanları 60 veya üzerinde olsa da başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
  10.           Yüksek lisans giriş puanları eşit olan adaylardan, ALES puanı yüksek olan, ALES puanları eşit ise lisans mezuniyet not ortalaması yüksek olan öğrenciye öncelik verilir.
  11.           Başvuru için adaylardan istenen belgelerin aslı veya Enstitü tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Yanlış beyan durumunda sorumluluk öğrenciye aittir.
  12.           Enstitü Kurulumuzun 16/12/2010 tarih ve 3/2 sayılı kararı ile belirlenen Anabilim/Anasanat Dalı alan içi programlar enstitümüz http://sbe.comu.edu.tr/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=412:111-alanici-kabul-edilen-programlar&catid=102:genel&Itemid=69 web adresinde   ilan edilmiştir. Adayların başvurularını (alan içi-alan dışı) bu listeye göre yapmaları gerekmektedir. Hatalı yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

Yüksek Lisans Yazılı Bilim Sınavı Tarihi ve Yeri: 21 Ağustos 2013, Saat 10:00, İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü

 

Doktora Programına Başvuracak Adaylardan İstenilen Belgeler

1. Enstitü Başvuru Bilgi Formu

http://obs.comu.edu.tr/ogrenci/yonetim/enstitubasvuru.aspx adresinden ulaşılabilir. Enstitü Başvuru Bilgi Formu ve başvuru evrakları ile birlikte eksiksiz olarak son başvuru tarihine kadar Enstitü Müdürlüğü Öğrenci İşleri bürosuna şahsen teslim ederek başvuru işlemini tamamlamanız gerekmektedir.

Başvuru formuna yeni çekilmiş, vesikalık fotoğrafın JPEG dosyası olarak eklenmesi zorunludur. Öğrenci Kimliği ve diğer belgelerde bu resim kullanılacaktır. Resmin uygun olmaması durumunda adaylardan yeni uygun bir resim yüklemesi talep edilecektir.

2. Yüksek Lisans Diploması veya Mezuniyet Belgesi

3. Transkript

Mezuniyet tarihinin bulunması zorunludur.

4. 2 Adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf

5. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)   Sonuç Belgesi (Onaylı) ALES Belgeleri 3 yıl geçerlidir. Doktora programlarına başvuru için belirtilen puan türünden en az 55  puan almak gerekmektedir. Sonuç Belgesinin orijinali ya da onaylı örneği bulunmayan adaylar internet çıktısı ile başvuru yapabilirler. Ancak, sonuçlarını ÖSYM'nin sonuç açıklama sayfasından ilgili personele göstermek durumundadırlar.

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından (ALES) ilgili puan türünden en az 55 puan alarak lisansüstü eğitime başlayan adayların yüksek lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra en fazla bir yarıyıl ara vererek doktora programına başvurmaları halinde yeniden ALES Sınavına  girmiş olmaları gerekmez.

6. Yabancı Dil Durumunu Belirtir Belge

Doktoraya başvuru için, Yabancı Dil Seviye Belirleme Sınavı (YDS), Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (ÜDS), Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (KPDS) en az 55 puan almış olmak veya Üniversitelerarası Kurulca eşdeğerliği kabul edilen yabancı dil sınavlarında eşdeğer puana sahip olmak gerekmektedir. (diller belirtilmeli)

*Yukarıda belirtilen tüm belgelerin aslı beyan edildiği takdirde, onaylama işlemi Enstitümüz tarafından yapılacaktır.

 

NOTLAR:

  1.           Doktora programına başvuran adayların başarı notunun hesaplanmasında; ALES puanının %50, yüksek lisans mezuniyet not ortalamasının %20 ve bilim sınavının %30 katkısıyla hesaplanan başarı puanının en az 70 olması gerekir. Doktora giriş puanı 70 veya daha fazla olan adaylar puan sırasına göre doktora programlarına kontenjan dahilinde kabul edilir.
  2.           Öğrenimlerini Türkiye dışında tamamlamış olan Türk uyruklu adayların Türkiye Cumhuriyeti Üniversiteleri ile denk bir kurumdan mezun olduklarına dair Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan denklik belgesi almaları gerekmektedir.
  3.           Enstitü Kurulumuzun 16/12/2010 tarih ve 3/6 sayılı kararı gereğince  bir öğrenci en  fazla iki lisansüstü programa başvuru yapabilecektir.
  4.           Enstitü Kurulumuzun 16/12/2010 tarih ve 3/2 sayılı kararı ile belirlenen Anabilim/Anasanat Dalı alan içi programlar enstitümüz web sayfasında ilan edilmiştir. http://sbe.comu.edu.tr/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=412:111-alanici-kabul-edilen-programlar&catid=102:genel&Itemid=69 Adayların başvurularını (alan içi-alan dışı) bu listeye göre yapmaları gerekmektedir. Hatalı yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
  5.           Başvuru için adaylardan istenen belgelerin aslı veya Enstitü tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak ise adayın yazılı beyanına dayanılarak işlem yapılır. Yanlış beyan durumunda sorumluluk öğrenciye aittir.

 Doktora Yazılı Bilim Sınavı Tarihi ve Yeri: 21 Ağustos 2013, Saat 14:00, İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü

 

Yatay Geçiş Başvurularında İstenilen Belgeler

  1.           Başvuru Dilekçesi
  2.           Son bir ay içerisinde alınmış  Öğrenci Belgesi
  3.           Transkrıpt (onaylı): Bilimsel Hazırlık okuyan öğrencilerin dersleri belirtilmelidir.
  4.           Ders planı , ders içerikleri  ve kredileri (onaylı)
  5.           Yabancı dil durumunu belirtir  belge. (İngilizce-Fransızca-Almanca’dan ÜDS, YDS, KPDS veya eşdeğer belge.
  6.           Disiplin cezası almadığına dair belge.

 

NOTLAR:

Yatay geçiş için;

  1.           İlgili üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü içindeki başka bir enstitü anabilim dalında veya başka bir yükseköğretim kurumunun lisansüstü programında en az bir yarıyılı tamamlamış olmak. (Bilimsel hazırlık hariç)
  2.           Üniversitenin lisansüstü programlarına öğrenci kabul koşullarını sağlamış olmak,
  3.           Her yarıyıl için en az yedi kredilik ders almış olmak,
  4.           Kayıt yaptırmış olduğu dersleri başarmış olmak,
  5.           Başardığı derslerin not ortalaması 100 puan üzerinden yüksek lisans için en az 60 puan ve doktora için en az 75 puan veya eşdeğeri olmak
  6.           İngilizce yeterlik belgesine sahip olması ve İngilizce yeterlik sınavından başarılı olmak.
  7.           Disiplin cezası almamış olmak gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen belgeleri eksik olan adayların başvuruları kabul edilmeyecektir.

Yatay geçiş başvuruları 29 Temmuz - 02 Ağustos 2013 tarihleri arasında yapılacaktır.

*Yatay geçişler eşdeğer eğitim veren lisansüstü programları arasında yapılır.

 

Detaylı Bilgi İçin;

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Muhsin Akbaş, 0 286 218 00 18 (Dahili 1520), makbas@comu.edu.tr

Enstitü Öğrenci İşleri: Gökhan Şengören, 0 286 218 00 18 (2470), gsengoren@comu.edu.tr

Enstitü Sayfası: http://sbe.comu.edu.tr/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=545:2013-2014-guez-kontenjanlar-ve-bavuru-artlar&catid=57:guncel&Itemid=68